Kesykissan alkuperä
Kissoja arvellaan olevan lemmikkinä eri puolilla maailmaa noin 600 miljoonaa. Kesykissa polveutuu villikissasta (Felis silvestris), jonka ala-lajeja elää Euroopassa, Afrikassa ja Aasiassa. Eurooppalainen Felis silvestris silvestris, Afrikassa ja Lähi-idässä tavattava F. silvestris lybica, aasialainen F. silvestris ornata, kiinalainen F. silvestris bieti sekä kesykissa voivat kaikki lisääntyä keskenään. Kesykissoja elää myös villiintyneinä luonnossa.
Perinteisesti kissan on arveltu kesyyntyneen Lähi-idässä tai pohjoisessa Afrikassa. Muinaisilla egyptiläisillä kissalla vaikutti olleen näkyvä asema kulttuurissa. Vanhin arkeologinen todiste kissan ja ihmisen yhteiselosta on löytynyt Kyprokselta, jossa 9 500 vuotta vanhasta haudasta kaivettiin esiin sekä ihmisen että kissan luurangot. Kyseinen kissa ei kuitenkaan ollut anatomialtaan vielä kesykissa, vaan jokin villeistä Felis silvestris -alalajeista.
DNA-menetelmät ovat tarkentaneet kuvaa kesykissan alkuperästä. Science-lehdessä vuonna 2007 julkaistun tutkimuksen mukaan (Driscoll ym.) kesykissa polveutuu vähintään viidestä kantayksilöstä ja villikissasta erkaantuminen on tapahtunut juuri Lähi-idässä.
© Tiina Raevaara